İlaç firmaları Türkiye’den çekiliyor: 938 ilacın ruhsatı iptal edildi

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, İlaç Ruhsatlarının İptal Edilmesine Dikkat Çekti

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, ruhsatı iptal edilen ilaçlara ve yenilikçi ilaçlara erişimin kısıtlı olmasına ilişkin yazılı açıklamalarda bulundu.

Saydan, “İlgili kurum tarafından 18 ilacın geri ödeme kapsamına alındığında günlerce sosyal medyada tanıtımlar yapan yetkililer, son 2 yılda 938 ilacın ruhsatının firmalar tarafından iptal edilmesine sessiz kalıyor” diyerek ilaç firmalarının Türkiye’den çekildiğine dikkat çekti.

‘Kur Farkı Tüm Sektöre Yük Getiriyor’

Saydan’ın açıklaması şu şekilde:

“Tıp ve eczacılık alanında tüm dünyanın ilerlediği, dünya sağlık örgütünün pandemik ve endemik çeşitli hastalık salgınları ilan ettiği dönemlerden geçerken Türkiye’de bu yıl içinde 604, geçen yıl da 328 ilacın ruhsatı iptal edildi. Yenilikçi ilaçlara erişimin yüzde 6 seviyesinde olduğu Türkiye’de bu durum oldukça düşündürücü. Bakanlıkça ilaç fiyatlandırmasında belirlenen en son Euro kuru 21,67’dir. Bu ekonomik gerçeklikten uzak durum maalesef tüm sektöre ekonomik bir yük getiriyor. Sonuç olarak birçok ilaç bulunmamakta ve tedaviler aksamaktadır. Yeni ilaçlar ülkemize getirilmemekte ve mevcut ilaçların ruhsatları iptal edilmektedir.

‘Böyle Devam Ederse Yerli İlaçlarımızı da Kaybedeceğiz’

TEİS olarak yerli ilaçları desteklediklerini belirten Saydan, “Ancak ilaç alanında millileşme bu şekilde olmamalıdır. Alınan kararlar yeni nesil ilaçları ülkemizden uzak tutmanın yanı sıra yerli ilaç sanayisini zorlamakta ve Ar-Ge çalışmalarına yeterli kaynak ayrılmasına engel olmaktadır. Eğer şartlar böyle devam ederse yerli ilaçlarımızı da kaybetme riskiyle karşı karşıyayız” dedi.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir